Πυρκαγιές, πλημμύρες και τώρα ανεμοστρόβιλος

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές θα έπρεπε να είναι μία αφορμή να δούμε την ασφάλεια με άλλο μάτι. Άλλωστε, τα σπίτια μας είναι, μάλλον, το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε.

Σπίτι σε αγροτική έκταση και ουρανός με σύννεφα

Πυρκαγιές, πλημμύρες και τώρα ανεμοστρόβιλος. Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές θα έπρεπε να είναι μία αφορμή να δούμε την ασφάλεια με άλλο μάτι. Άλλωστε, τα σπίτια μας είναι, μάλλον, το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε.

Το 85% του ρίσκου για ένα σπίτι έχει να κάνει με φυσικές καταστροφές.

Και οι φυσικές καταστροφές είναι αναπόφευκτες, δεν μπορείς να τις ελέγξεις ενώ, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση.

Ωστόσο, 7 στους 10 στην Κύπρο δεν έχουν ασφάλεια κατοικίας.

Είναι συνειδητή επιλογή; Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε καταλαβαίνουν ποιο είναι το ρίσκο και συνειδητά το αγνοούν –«Αυτά συμβαίνουν, αλλά ποτέ σ’εμένα»– είτε δεν το καταλαβαίνουν. Αν δεν αντιλαμβάνονται ποιο είναι το ρίσκο για το σπίτι τους, κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Δε θα έπρεπε το κράτος και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες να εκπαιδεύουν τους πολίτες σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν το σπίτι και άρα τη ζωή τους;

Βάζω στοίχημα ότι αν ρωτήσεις 100 άτομα γιατί χρειάζονται την ασφάλεια κατοικίας, θα απαντήσουν: «Το ζητά η τράπεζα για να μου δώσει στεγαστικό δάνειο». Το οποίο απέχει πολύ από την αλήθεια. Ο λόγος ύπαρξης της ασφάλειας είναι να σου παρέχει προστασία όταν συμβεί μια καταστροφή, ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου όσο πιο ομαλά γίνεται.

Συχνά μας ρωτάνε γιατί στα προγράμματα ασφάλειας κατοικίας η Hellas Direct δεν περιλαμβάνει την ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων. Θα γίνει και αυτό σύντομα. Αλλά η προτεραιότητά μας ήταν να λύσουμε μεγαλύτερα προβλήματα.

Σίγουρα θα στεναχωρηθείς αν κλαπεί ένα ρολόι αξίας €5.000 ή ένα μονόπετρο. Αλλά δεν θα έχει απειληθεί η ζωή σου. Η επόμενη ημέρα θα κυλήσει κανονικά. Τα παιδιά σου δεν θα το καταλάβουν καν.

Με άλλα λόγια, η ασφάλεια δεν έχει δημιουργηθεί για τα πολύτιμα αντικείμενα. Η ασφάλεια υπάρχει για άτομα που βιώνουν αυτό που βιώνουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι του Παλιομέτοχου και των Αγίων Τρυμιθιάς. Μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος, δεν μπορούν να κοιμηθούν στα σπίτια τους, δεν ξέρουν πώς να φροντίσουν τις οικογένειές τους.

Είναι τρομακτικό, αλλά συνέβη. Και πιθανότατα, θα συμβεί ξανά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 2.500.000 τ.μ. έκτασης της Κύπρου καίγονται κάθε χρόνο, 399.581 κάτοικοι κινδυνεύουν σε περίπτωση πλημμύρας.

Αυτή τη φορά, μέσα σε 15 λεπτά, ένας ανεμοστρόβιλος ύψους 200 μέτρων, προκάλεσε ζημιές σε 165 σπίτια.

165 σπίτια, σύνολο ζημιών €1.424 εκατ.

Κάποιοι τα έβαλαν με την κυβέρνηση, η οποία, δεδομένων των συνθηκών, έκανε ό,τι μπορούσε. Η ερώτηση είναι αυτή: Αν συμβεί σ’ εσένα, θέλεις να βασίζεσαι στην κυβέρνηση; Εγώ δεν θα το ’θελα. Θα έπαιρνε πολύ χρόνο και δεν θα ήμουν σίγουρος για τίποτα.

Για τους κατοίκους που επηρεάστηκαν από τον ανεμοστρόβιλο, η αρχική απόφαση της κυβέρνησης ήταν να δώσει ένα εφάπαξ ποσό €2.000 ως πρώτο μέτρο ανακούφισης, ώστε να αρχίσουν οι επιδιορθώσεις. Η πλήρης αποζημίωση θα καθοριστεί βάσει κριτηρίων, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης.

Μάλιστα. Θέλεις να εξαρτάται η ζωή σου από τους ανθρώπους που διαμορφώνουν αυτά τα κριτήρια; Θέλεις να βασίζεσαι στην ταχύτητα με την οποία παίρνουν αυτές τις αποφάσεις; Ακόμη κι αν βάζουν τα δυνατά τους, προσωπικά δε θέλω να εξαρτάται ούτε ο τραπεζικός μου λογαριασμός από τις αποφάσεις τους (σε ποιον άρεσε η απόφαση για τη Λαϊκή; Τον Συνεργατισμό;).

Είναι προφανές αυτό που θέλω να επισημάνω. Η ασφάλεια είναι βαρετή, μοιάζει περίπλοκη (αν και εμείς είμαστε σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο) και αφορά σίγουρα κάτι που δε θέλεις να σκέφετσαι.

Αλλά το να προσποιείσαι ότι δε βλέπεις το πρόβλημα, δε σημαίνει ότι αυτό δεν υπάρχει.

Η ασφάλεια είναι επίσης, για πολλούς ακριβή. Δεν ισχύει αυτό.

Για ένα σπίτι αξίας €200.000, η ασφάλεια για ένα χρόνο είναι μόλις €17,5 τον μήνα! Με αυτά τα χρήματα παίρνεις 7 καφέδες ή 4 πακέτα τσιγάρα.

Άρα δεν είναι θέμα οικονομικής κατάστασης. Είναι ζήτημα εκπαίδευσης και νοοτροπίας.

Να ένα δείγμα της νοοτροπίας των νοικοκυριών στην Κύπρο. Κάπως ανησυχητικό.

Διάγραμμα με τις δαπάνες των νοικοκυριών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες

Οπότε ίσως είναι ευκαιρία να θυσιάσεις 2-3 καφέδες ή κανένα τσιγάρο, και να μάθεις για την ασφάλεια. Αν σου φαίνεται περίπλοκη, υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τα πάντα για αυτήν και που είναι εδώ για να σε βοηθήσουν. Δε χρειάζεται να σε ρωτήσουμε πολλά – πες μας μόνο που είσαι και πάρε σε λίγα λεπτά την καλύτερη προσφορά για την ασφάλεια του σπιτιού σου.

Δες κι αυτά