2,5 δισ. κινητά Android ενωμένα σε ένα δίκτυο που θα μας ειδοποιεί για σεισμούς: check!

Tο μεγαλύτερο δίκτυο ανίχνευσης και ειδοποίησης σεισμού κάνει τα μαγικά του, όσο εμείς σκρολάρουμε στα social media από το κινητό μας.

2,5 δισ. κινητά Android ενωμένα σε ένα δίκτυο που θα μας ειδοποιεί για σεισμούς: check!

Κάνει πολλά το άτιμο! Σου βρίσκει ό,τι θες, σου προτείνει συνταγές, σου φτιάχνει και τη λίστα για σουπερμάρκετ, σου τακτοποιεί ακόμη και τις ειδοποιήσεις με σειρά προτεραιότητας. Η αλήθεια είναι, πως τα περισσότερα νέα features που κάθε τόσο φλεξάρει η Google για τα τελευταίας τεχνολογίας Android κινητά, είναι, πώς να το πούμε, περιττά; Ή τέλος πάντων, όχι και τόσο life changing όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε; Αλλά πού και πού, όμως, έρχεται κάτι καλό. Που μπορεί και να σώσει και ζωές!

Είναι δυνατόν το κινητό σου να σε ειδοποιεί για σεισμό;

Ένα σύστημα ειδοποίησης σεισμού μέσω κινητών Android!

Τον περασμένο Αύγουστο, η ομάδα της Google ανακοίνωσε ένα νέο feature που ελπίζει να προστεθεί σε κάθε Android κινητό του κόσμου. Ένα σύστημα προειδοποίησης για το φαινόμενο του σεισμού.

Πώς είναι τα κορωνομηνύματα που έρχονται από το 112, και ξυπνάνε και τα πιο σκοτεινά μας ένστικτα; Σκέψου ένα αντίστοιχο μήνυμα, με διαφορετικό ήχο ίσως, το οποίο θα σε ειδοποιούσε για έναν σεισμό. Λίγα, αλλά πολύτιμα, δευτερόλεπτα πριν τον νιώσεις! Με πληροφορίες για το επίκεντρο του σεισμού, το μέγεθος του σεισμού, και με διαρκείς ενημερώσεις για την κυκλοφορία οχημάτων και τα μέτρα προστασίας.

Γίνεται; Σύμφωνα με την Google, με την κατάλληλη τεχνολογία και στρατηγική, τα άπειρα smartphones σε όλον τον κόσμο, μπορούν να αποτελέσουν ένα τεράστιο δίκτυο ανίχνευσης σεισμού, με ελάχιστα κόστη!

Πώς ανιχνεύεται ένας σεισμός;

Ο σεισμός έρχεται χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει, ακόμη τουλάχιστον, τρόπος να τον προβλέψει κανένα μηχάνημα. Έχουμε κερδίσει, όμως, λίγα δευτερόλεπτα, χάρη στα σεισμόμετρα.

Τα σεισμόμετρα μπορούν να ανιχνεύσουν έναν σεισμό από τη στιγμή που απελευθερώνονται τα πρώτα κύματα (P-waves), πριν έρθουν τα πιο καταστροφικά κύματα (S-waves). Αυτό σημαίνει ότι μας ειδοποιούν για την έλευση ενός σεισμού, πριν αρχίσει η μεγάλη δόνηση. Κι έστω και αν μιλάμε για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, μπορεί να είναι αρκετά για να προλάβεις να καλυφθείς και να προστατευτείς.

Οπότε, μία λύση θα ήταν να έχουμε σεισμόμετρα, παντού. Ή έστω, στις πιο σεισμογενείς περιοχές. Μάλιστα...

Παγκόσμιος χάρτης με τις σεισμογενείς περιοχές

Δεν είναι ούτε εφικτό ούτε πρακτικό. Τα σεισμόμετρα είναι ακριβά, και ως προς το στήσιμό τους και ως προς τη λειτουργία τους και ως προς τη συντήρησή τους. Και δεν φτάνει να υπάρχει μόνο ένα σε κάθε χώρα ή και πόλη. Χρειάζονται πολλά, σε κάθε περιοχή, για να έχεις ένα αξιόπιστο σύστημα προειδοποίησης. Στην California, μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, και πιο προηγμένες σε συστήματα εντοπισμού δονήσεων, λειτουργεί ένα επίγειο δίκτυο με πάνω από 700 σεισμόμετρα!

Σεισμόμετρα δεν υπάρχουν παντού. Κινητά Android όμως;

Ουυυ! Τα ενεργά Android smartphones, σε όλο τον κόσμο, έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. εδώ και πολύ καιρό.

Το σύστημα επικοινωνίας, λοιπόν, υπάρχει. Γι’ αυτό τα δαιμόνια της Google σκέφτηκαν ότι αν συνδέσουν το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, με τα συστήματα ανίχνευσης σεισμών, θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό ενημέρωσης και να φτάσουν ακόμη περισσότερους χρήστες, σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Κι έτσι άρχισε η συνεργασία της Google με το ShakeAlert, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τα σήματα από τα εγκατεστημένα σεισμόμετρα της πολιτείας California, για να στέλνει ειδοποιήσεις στους κατοίκους της περιοχής, όσο πιο έγκαιρα γίνεται, για να προλάβουν να καλυφθούν, πριν νιώσουν τον σεισμό.

Πώς λειτουργεί; Οι αισθητήρες των επίγειων σεισμόμετρων ανιχνεύουν τα P-waves (τα πρώτα, πιο ήπια), και στέλνουν σήμα σε κεντρικό σύστημα, το οποίο εντοπίζει το επίκεντρο και το μέγεθος του σεισμού και αυτόματα ειδοποιεί τους κατοίκους, μέσα από συνεργαζόμενα δίκτυα τηλεφωνίας ή πλατφόρμες. Πλέον, από τον Αύγουστο του 2020, το σύστημα μπορεί να ειδοποιεί και τους ιδιοκτήτες συσκευών Android.

Κινούμενη εικόνα με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις σε πρίπτωση σεισμού

Μάλιστα, όπως το οραματίζονται τουλάχιστον οι engineers της Google και οι σεισμολόγοι με τους οποίους συνεργάζονται, το σύστημα ανίχνευσης σεισμών, μπορεί να λειτουργεί και αντίστροφα.

Το ίδιο το κινητό, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος σεισμόμετρου

Κάθε κινητό Android έχει ένα μίνι επιταχυνσιόμετρο. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που ανιχνεύει αν η οθόνη του κινητού σου είναι σε rotation ή όχι. Αυτός ο μηχανισμός, λοιπόν, μπορεί να ανιχνεύσει σήματα τα οποία υποδεικνύουν ότι γίνεται σεισμός. Μάλιστα, σύμφωνα με την ομάδα της Google, ένα Android μπορεί να ανιχνεύσει και τους δύο τύπους σεισμών, και τα κύματα P και τα κύματα S.

Φυσικά, ένα κινητό που χωράει στην τσέπη μας ή έστω στην τσάντα μας και κοστίζει €100, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία ενός επιστημονικού οργάνου. Η ιδέα είναι η εξής: μόλις ανιχνεύσει το smartphone την ένδειξη σεισμού, στέλνει σήμα σε έναν κεντρικό server. Τότε είναι δουλειά των αλγόριθμων και των Baysian φίλτρων να τσεκάρουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από όλες τις συνδεδεμένες συσκευές και να επιβεβαιώσουν αν πρόκειται για επεισόδιο σεισμού, ώστε να ενεργοποιήσουν την αποστολή προειδοποίησης.

«Ξεκινώντας από σήμερα, το Android τηλέφωνο σας μπορεί να γίνει μέρος του Android Earthquake Alerts System, όπου και αν ζείτε στον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως το κινητό σας μπορεί να γίνει ένα μίνι σεισμόμετρο, μαζί με εκατομμύρια άλλα κινητά Android εκεί έξω, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου εντοπισμού στον κόσμο», σχολιάζουν στο άρθρο με το οποίο ανακοινώνουν το όραμά τους.

Σε πρώτη φάση η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για τη μετάδοση πληροφοριών για μία πληγείσα περιοχή στο Google Search. Δηλαδή, όταν γκουγκλάρεις "σεισμός" ή "σεισμός κοντά μου" θα βρίσκεις σχετικά αποτελέσματα για την περιοχή σου, μαζί με χρήσιμους πόρους σχετικά με το τι να κάνεις μετά από έναν σεισμό.

Κάνεις αναζήτηση τη λέξη σεισμός και εμφανίζει τοποθεσίες κοντά σου που υπήρξε σεισμική δόνηση

Σε δεύτερη φάση, θέλουν, ξεκινώντας από την California, να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ανίχνευσης σεισμού που να φτάνει σε όλες τις σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Η τρίτη φάση έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον...

Εφαρμογές του ίδιου συστήματος, σε άλλα δίκτυα

Μακρόχρονα, το σχέδιο της Google είναι να αναπτύξει ένα API (Automatic Programming Interface), που θα βασίζεται στο σύστημα ανίχνευσης σεισμών. Το API, είναι το λογισμικό που θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται το σύστημα ανίχνευσης σεισμών και από άλλες συσκευές, όχι μόνο Android. Αλλά και από άλλα συστήματα, μηχανισμούς, ολόκληρα δίκτυα! Τι σημαίνει αυτό; Πολλά!

  1. Απεγκλωβισμός ατόμων από ασανσέρ: Αν χτιστεί το κατάλληλο πρόγραμμα, τη στιγμή που φεύγει το σήμα για την ανίχνευση δονήσεων, θα σταματά αυτόματα το ασανσέρ και θα ανοίγει η πόρτα ώστε να απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονται μέσα.

  2. Απενεργοποίηση συσκευών: Με την ίδια λογική, σε περίπτωση σεισμού, το δευτερόλεπτο της ανίχνευσής του, θα κλείνουν αυτόματα βαλβίδες αερίου, θα σβήνουν κουζίνες, θα απενεργοποιούνται συσκευές που μπορεί να αποτελέσουν εστία πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων.

  3. Ρύθμιση κυκλοφορίας οχημάτων: Το σήμα μπορεί να φτάνει σε τρένα, ώστε να μειώσουν ταχύτητα ή σε αεροσκάφη, ώστε να αναβάλουν μία προσγείωση. Ακόμη και τα φανάρια μπορούν να μπουν σε έκτακτη ρύθμιση, ώστε να ρυθμιστεί η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους, και να προστατευτούν οι οδηγοί.

  4. Αυτόματο άνοιγμα πορτών Πυροσβεστικών Κέντρων: Βασικό, σε περίπτωση σεισμού, είναι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους οι πυροσβέστες, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή αν πρέπει να απεγκλωβίσουν ανθρώπους ή ζώα.

Από τη στιγμή που θα εδραιωθεί ένα αυτόματο, αλλά έγκυρο, σύστημα ειδοποίησης σεισμού, είναι αμέτρητες οι εφαρμογές του για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και να σωθούν ζωές. Η επιστήμη και η τεχνολογία θα κάνουν τη δουλειά τους και εκεί.

Πάντως, ό,τι νέο κι αν φέρουν, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα καλύτερο αν καθένας έχει εκπαιδευτεί και ενημερωθεί σωστά για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού. Κι αυτός είναι ο πιο σίγουρος και έγκυρος τρόπος αντιμετώπισης ενός σεισμού, μέχρι τώρα. Μαζί με την ασφάλεια κατοικίας, που σίγουρα πρέπει να σε καλύπτει και για σεισμό, αν ζεις σε μία από τις σεισμογενείς περιοχές του κόσμου!

Δες κι αυτά