Όλα τα αυτοκίνητα του Michael Jordan που χαζέψαμε στο The Last Dance

Πολλά τα αμάξια. Πολλές οι ιστορίες τους. Ένας ο οδηγός. Τα αμάξια που οδήγησε ο Michael Jordan δεν είναι τυχαία.

Ο Michael Jordan μέσα στο αυτοκίνητό του

Ποιο όνομα σου έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν σε ρωτάνε "Πες μας τον καλύτερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών"; Ξέρουμε, καθόλου tricky ερώτηση θα μας πεις, Michael Jordan! (ε, Lebron;) Επίσης γνωρίζουμε καλά ότι τα "παιδιά" των 80s και 90s θα συμφωνήσουν μαζί μας. Η διαχρονική μορφή αυτού του ανθρώπου έκανε το ΝΒΑ και το μπάσκετ όνειρο πολλών παιδιών ανά την υφήλιο. Αγαπήθηκε σχεδόν μανιωδώς από τους φανς του και τον παραδέχτηκαν πολλοί αντίπαλοι. Κόσμησε χιλιάδες δωμάτια επίδοξων μικρών καλαθοσφαιριστών ανά τον κόσμο και έκανε μεγάλο μέρος του πλανήτη να παραλληρεί μόνο στο άκουσμά του. Λίγο πολύ, ένας ζωντανός θρύλος.

Πρόσφατα, όπως πολλοί θα ξέρετε, κυκλοφόρησε και το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ "Last Dance" με τη ζωή του παίκτη τότε, στα ντουζένια του, και μας έδειξε πολλές, κρυφές και μη, πλευρές της χρυσής εποχής του μπάσκετ.

Ο ΜJ όμως πέρα από το μπάσκετ είχε και άλλα πάθη. Τα σνίκερς. Και τα αμάξια, τα οποία αποτελούσαν πολλές φορές έμπνευση για τη δημιουργία του επόμενου αθλητικού που λάνσαρε με την υπογραφή του. Εμείς θα κάνουμε μία μίνι αναδρομή και παρουσίαση των αυτοκινήτων που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση - γιατί είχε και πολλά. Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν (ή αλλιώς, φάτε μάτια ψάρια 👀)

Chevrolet Corvette C4 ZR-1

Το πρώτο αυτοκίνητο που είχε στην κατοχή του ο ΜJ. Στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, υπάρχει μία σκηνή στην οποία ένας νεαρός θαυμαστής πλησιάζει το είδωλό του, ενώ ίδιος κάθεται πίσω από το τιμόνι μιας κόκκινης Chevrolet Corvette ZR-1, την οποία βέβαια είχε και σε άλλες αποχρώσεις γιατί, γιατί όχι; Το ίδιο αυτοκίνητο λοιπόν σε χάλκινο χρώμα, αλλά και μία πιο σκούρα κόκκινη απόχρωση. Η τέταρτης γενιάς Corvette έφτασε στην τελική ταχύτητα των 175 μίλια/ώρα και ήταν σε παραγωγή από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως το '96. Η πινακίδα του έγραφε "JUMP 23".

Ferrari 550 Maranello

Ε τώρα, αστέρας χωρίς μια Ferrari, γίνεται; Δε γίνεται! Η Ferrari 550 του Jordan αποτέλεσε έμπνευση για το αθλητικό παπούτσι Jordan XIV, το οποίο φέρει το λογότυπο Jumpman τοποθετημένο στο πλάι ακριβώς, όπως και το σήμα Ferrari. Η αυτοκινητάρα αυτή ήταν οπλισμένη με έναν εμπρόσθιο κινητήρα 458-ίππων και 5,5 λίτρων V-12 και είχε τη δυνατότητα χειροκίνητου κιβωτίου.

Κόκκινη Ferrari 550 Maranello σε έκθεση

Εδώ, σου δείχνουμε το παπούτσι που, ας πούμε ότι είναι λίγο πιο προσεγγίσιμο σε τιμή από ότι το αμάξι.

Λευκό αθλητικό παπούτσι Jordan XIV

Ferrari 512 Testarossa

Έχεις αγώνα σε δύο ώρες στο στάδιο του Σικάγο με τους New York Knicks. Οι δρόμοι πήχτρα γιατί έχουν ξεκινήσει όλοι για τον ίδιο προορισμό με εσένα. Επειδή όμως εσύ (ναι, εσύ Michael) είσαι παιδί της γειτονιάς , ξέρεις άλλους παράδρομους για να φτάσεις εγκαίρως για προθέρμανση. Αλλά θες ταχύτητα. Ε δεν θα καβαλήσεις την Testarossa να πας; Αλίμονο δηλαδή. Εδώ, βλέπουμε τον MJ σε ένα δίκαιο φλεξάρισμα coolness, αμαξιού, στυλ, ομορφιάς κ.ο.κ

Porsche 911 Turbo Cabriolet Slant Nose

"Πάμε μια βόλτα με την Πόρσε;" Είναι μία ερώτηση που δεν μπορούν να την κάνουν πολλοί. Ο MJ δεν είναι ένας από αυτούς (εμάς δηλαδή). Όταν οι Chicago Bulls κατέκτησαν το τρίτο σερί πρωτάθλημα NBA, βλέπουμε τον κύριο Jordan να οδηγεί μία λευκή Porsche 911 Turbo Cabriolet Slant Nose, αφού προσγειώνεται στο Σικάγο. Το αμάξι αυτό διαθέτει εμπρόσθιο άκρο εμπνευσμένο από αγωνιστικό αυτοκίνητο 935 με αναδυόμενους προβολείς αντί για τους παραδοσιακούς στρογγυλούς προβολείς του 911, εξ ου και το Slant Nose στην ονομασία. Η πινακίδα με την ένδειξη "MJ JJ", λέγεται ότι δηλώνει τα αρχικά ονόματός του και του πατέρα του James Jordan.

Λευκή Porsche 911 Turbo Cabriolet Slant Nose περιτριγυρισμένη από ανθρώπους

Land Rover Range Rover HSE 4.6

Στο 6ο επεισόδιο του εν λόγω ντοκιμαντέρ βλέπουμε τον MJ να αναχωρεί από το αρχοντικό του στη βόρεια πλευρά του Σικάγο με ένα κόκκινο Land Rover Range Rover HSE 4.6. Μηχανή 225 ίππων και 4,6 λίτρων V-8 και αυτόματο κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων ZF. Ό,τι πρέπει για μία βόλτα στις γειτονιές του Σικάγο δηλαδή. Πικάντικη λεπτομέρεια και εδώ, μα φυσικά η πινακίδα του “TWO TREY.” Όπου trey είναι ο μπασκετικός όρος για ένα σουτ που μετράει για τρεις πόντους. Αλλά ο κύριος Jordan είναι και δεινός παίκτης πόκερ βλέπεις, όπου στην ορολογία του παιχνιδιού "trey" σημαίνει τρία. Οπότε η πινακίδα περιέγραφε τον αριθμό 23. Κλασικός ΜJ!

Πίσω μέρος από ένα κόκκινο Land Rover Range Rover HSE 4.6

Porsche 911 Turbo S

Η Porsche 911 Turbo S 993 γενιάς ήταν η απόλυτη Porsche στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Δημιουργήθηκε από την Porsche Exclusive Manufaktur, το Turbo S είχε μεγαλύτερους υπερσυμπιεστές, ένα επιπλέον ψυγείο λαδιού και ένα τροποποιημένο σύστημα διαχείρισης κινητήρα. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας παρήγαγε 424 ίππους, που είναι 22 περισσότεροι από το τυπικό 993 Turbo. Σα να λέμε "τα καλύτερα για τον καλύτερο". Και εδώ η πινακίδα κάνει τη διαφορά. Τρία γράμματα στη σειρά, που έγιναν συνώνυμα του MJ: "AIR". Αέρας, σίφουνας, άπιαστος ρε παιδί μου!

Mercedes-Benz SLR McLaren 722 Edition

Φυσικά μία Μερσέντα δεν θα έλειπε από τη συλλογή του πολυεκατομμυριούχου παίκτη (Πολλές μερσέντες είχε, αλλά αυτή ήταν ιστορική). Η συγκεκριμένη δεν είναι μία εκ των πολλών εκδόσεων, αντιθέτως, μπορεί να είναι ένα από τα πιο σπάνια αυτοκίνητα που είχε ποτέ στην κατοχή του. Είναι αποτέλεσμα μιας σπάνιας συνεργασίας δύο μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών: της Mercedes-Benz και της McLaren. Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή; Είναι συλλεκτική. Σαν και αυτή υπάρχουν άλλα 149 αυτοκίνητα μόνο σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, τα είχε όλα στον υπερθετικό βαθμό: κινητήρα V8 5,5 λίτρων και 650 ίππους, πεντατάχυτο αυτόματο κιβώτιο, με τελική ταχύτητα να φτάνει τα 337 χλμ./ώρα. Ο MJ την αγόρασε το 2007 για 480.000 $, μέχρι το 2010, μέχρι τη χρονιά δηλαδή που αποφάσισε να την πουλήσει. Πλέον, κοστίζει $625,000. Και λόγω αποκλειστικότητας της έκδοσής της, αλλά και λόγω προηγούμενου κατόχου.

True fact : Ένας άλλος διάσημος εκ των υπολοίπων 149 κατόχων ειναι και ο Fernando Alonso, αν δεν ξέρει να διαλέγει ο επαγγελματίας οδηγός, ποιος ξέρει κύριες και κύριοι; Ο MJ θα μας πεις. Σωστό.

Σταθμευμένη Mercedes-Benz SLR McLaren

Bentley Continental GT Coupe

Και τελευταίo στη σειρά μας το θρυλικό Bentley Continental GT Coupe του 2005. Θρυλικό γιατί αποτέλεσε έμπνευση για την έκδοση ενός πασίγνωστου αθλητικού παπουτσιού: τα Nike Air Jordan 21. Συγκεκριμένα, το μπροστινό μέρος του παπουτσιού έχει σχεδιαστεί ακόμη και για να μοιάζει με τη σχάρα του Bentley. Το αμάξι τροφοδοτείται από κινητήρα W-12 με δίδυμους υπερσυμπιεστές και 552 ίππους. Μάλιστα, εξατομικεύτηκε από τον Jordan με σκούρο γυαλί, ένα σετ τροχών Lowenhart $9.000 και ένα σύστημα ραντάρ ομιλίας με μπροστινούς και πίσω αισθητήρες. Το 2011 το αυτοκίνητο με μόλις 12 χιλιόμετρα στην πλάτη του πουλήθηκε στο μουσείο αυτοκινήτων της Volvo στο Ιλινόις. Και προφανώς δεν διατίθεται προς πώληση. Το λέμε σε περίπτωση που ήσουν έτοιμος να βγάλεις την πιστωτική...

Το παπούτσι σένιο...

Λευκό Nike Air Jordan 21 με κόκκινα κορδόνια

Εντάξει και το αμάξι δεν πάει πίσω! (Βαθύς αναστεναγμός...)

Μπροστινό μέρος μιας γκρι Bentley Continental GT Coupe

Ένα όχημα του MJ για την τσέπη σου. Ίσως;

Κι επειδή δε θέλουμε αυτό το άρθρο να σε αφήσει με μία αίσθηση άπιαστου ονείρου σχετικά με τα αυτοκίνητα που - ας το παραδεχτούμε κι εσύ κι εμείς μαζί - δύσκολα θα αποκτήσεις ποτέ, σου έχουμε ένα όχημα, το οποίο και ο MJ το λατρεύει και το χρησιμοποιεί πολύ, αλλά είναι και πολύ πιο οικονομικό από όλα τα παραπάνω. Ποιο εννοούμε; Μα το αμαξάκι του golf που τόσο πολύ αρέσει στον MJ να παίζει. Ευάερο, ευήλιο, στιλάτο, με το logo του, με τα όλα του. Voila!

Γλάζια αυτοκίνητο γκολφ σταθμευμένο σε γρασίδι
Δες κι αυτά