Οι πιο πετυχημένες - και στιλάτες - συνεργασίες σχεδιαστών μόδας και αυτοκινητοβιομηχανιών

Όταν διάσημοι οίκοι μόδας "πειράζουν" κλασσικά μοντέλα αυτοκινήτων, απλά πανέμορφο!

Οι πιο πετυχημένες - και στιλάτες - συνεργασίες σχεδιαστών μόδας και αυτοκινητοβιομηχανιών

Η μόδα και τα αυτοκίνητα είχαν ανέκαθεν μια σχέση παράλληλη. Για πολλούς το αυτοκίνητο που επιλέγουν αντιπροσωπεύει και ένα γενικότερο στυλ που υιοθετούν, και για πολύ πιο λίγους, υπάρχει η δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν και σαν "αξεσουάρ" σύμφωνα με το εκάστοτε στυλ που υιοθετούν. Υπήρξαν όμως, ουκ ολίγες φορές που επιχειρηματικές συνεργασίες αυτών των τεράστιων βιομηχανιών γέννησαν εξαιρετικά δημιουργήματα καλλιτεχνίας που το βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν η περιορισμένη έκδοσή τους, "limited edition" που λέμε εδώ στα Βαλκάνια.

Οι σχεδιαστές άλλωστε συνεργάζονται με κατασκευαστές αυτοκινήτων εδώ και δεκαετίες για να δημιουργηθούν αισθητικά αλλά και ποιοτικά ξεχωριστές εκδόσεις αυτοκινήτων. Οι επιρροές όμως είναι αμοιβαίες, και όταν υπάρχει μια τέτοια συνεργασία τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι αξιολάτρευτα.


Peugeot 205 Lacoste (1984)

Όταν ο κροκόδειλος συνεργάστηκε με το λιοντάρι

Την αρχή έκανε ο οίκος μόδας Lacoste με τη συνεργασία του με την αυτοκινητοβιομηχανία της Peugeot. Και οι δύο εταιρίες εδρεύουν στη Γαλλία οπότε το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι παρά έξοχο. Η ιστορία λέει πως το 1984 η Peugeot ήταν από τους κύριους χρηματοδότες του περίφημου τουρνουά τένις Roland Garros που είναι σαν το μουντιάλ του τένις ας πούμε. Επιχειρηματικά, ιδιαίτερα πονηρή κίνηση εκ μέρους της Peugeot αφού αποδείχτηκε μεγάλο της ατού τα χρόνια που ακολούθησαν.

Peugeot 205-Lacoste σε γήπεδο τέννις και τέσσερα μοντέλα ποζάρουν γύρω του


Προέκυψε λοιπόν το Peugeot 205 Lacoste, το οποίο το 1990 ανακηρύχθηκε "αυτοκίνητο της δεκαετίας" από το περιοδικό CAR. Όπως είναι φυσικό το μοντέλο αυτό είχε πολλά χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν στο άθλημα του τένις: από το ελαφρύ, παστέλ λευκό χρώμα που έλουζε το αμάξωμά του και τα καλύμματα των τροχών με σκούρα πράσινα πηχάκια, μέχρι τα διάσημα διακριτικά με τα κροκοδειλάκια, το σήμα κατατεθέν της Lacoste. Στη μέση του τιμονιού συναντιούνται οι δύο εκπρόσωποι των εταιριών, το λιοντάρι και ο κροκόδειλος!

Εδώ σου έχουμε και ένα blast from the past. Η διαφήμιση τζεϊμσμποντικού τύπου του αυτοκινήτου το 1986:


Fiat 500C by Gucci (2011)

Ιταλική φινέτσα


Το 2011 συνεργάστηκαν δύο ιταλικοί κολοσσοί και το παιδί αυτής της σμίξης ήταν το Fiat 500C by Gucci. Εμπνευσμένο από τη δεκαετία του '50 και τη φιλοσοφία της Gucci για ταξίδια και οδήγηση με στυλ, σας παρουσιάζουμε το Fiat 500. H επιμέλεια έγινε από την τότε creative director του οίκου Gucci, Frida Giannini σε συνεργασία με τον ομόλογό της στο Fiat Style Center, και εμφάνιζε πολλά αξεσουάρ και λεπτομέρειες που τόνιζαν το ιταλικό στυλ και την κομψότητά του.

Λευκό Fiat 500C by Gucci σταθμευμένο σε γρασίδι

Οι αλουμινένιοι τροχοί με ένα ρετρό σχέδιο των ακτίνων, οι ζάντες που κοσμούνταν με το διπλό "G" στο χρώμα του υπόλοιπου αμαξώματος, και η υπογραφή Gucci με τους χαρακτηριστικούς πλάγιους χαρακτήρες στις πόρτες του αυτοκινήτου ενίσχυαν την "ιταλική"εικόνα του. Γενικά ο οίκος Gucci έχει μία εμμονή με το να βάζει την υπογραφή του έντονη και εμφανή στα προϊόντα που παράγει. Το Fiat 500 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή του τη συνήθεια, έτσι βρίσκουμε το λογότυπο με το "G" από τα δερμάτινα καθίσματα, στο κάλυμμα των κλειδιών, στις ζώνες ασφαλείας αλλά και κατά μήκος της μιας πλευράς του sedan. Γενικά η φάση είναι Gucci.

Εδώ βλέπουμε τη J.Lo να το ζει στα στενά της Νέας Υόρκης οδηγώντας το Fiat 500 by Gucci. To αυτοκίνητο πρωταγωνίστησε και στο video clip της "Papi".


Mercedes-Benz S-Class x Swarovski (2015)

Τα διαμάντια είναι φίλοι μας


Η βιομηχανία των διαμαντιών δεν θα μπορούσε να μην συνεργαστεί με την αυτοκινητοβιομηχανία, ειδικά όταν μιλάμε για πολυτελή αυτοκίνητα. Πρωτοεμφανίστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου Γενεύης το 2015 και μας τύφλωσε εντελώς! Οι προβολείς - καθένας από τους οποίους είναι κοσμημένος με 47 κρύσταλλα Swarovski, λάμπουν από μακριά. Συνεχίζουμε με 17 γωνιακούς κρυστάλλους στα φώτα πορείας και 30 στρογγυλούς κρυστάλλους που βρίσκονται στους λαμπτήρες του φλας.

Γκρι Mercedes-Benz S-Class x Swarovski σταθμευμένο σε έκθεση

Με επιπλέον θερμαινόμενο υποβραχιόνιο και σύστημα air-balance που κρατά το εσωτερικό να μυρίζει ακριβώς όπως θέλει ο ιδιοκτήτης. To glam στα καλύτερά του! Εναλλακτικά, αν βαρεθείς τους κρυστάλλους στο αμάξωμα, μπορείς να τους μετατρέψεις σε κοσμήματα για σένα ή τους αγαπημένους σου. Αυτό είναι μια δική μας πρόταση, δεν προτείνεται από τις εταιρίες κατασκευής. Αλλά, γιατί όχι; Δικό σου είναι (λέμε τώρα) όπως θέλεις το αξιοποιείς.

Maserati Quattroporte Ermenegildo Zegna (2014)

Ιταλική φινέτσα ΙΙ


Άλλο ένα ιταλικό combo μόδας και αυτοκινήτου. Μιλάμε για την Ιταλία άλλωστε, που αυτές οι βιομηχανίες θριαμβεύουν στην παγκόσμια αγορά.  Η συνεργασία προέκυψε για να εορταστούν τα 100 χρόνια Maserati. Ο οίκος μόδας Zegna είναι συνώνυμο της πολυτέλειας, παράγει από ενδύματα μέχρι ιδιαίτερα αξεσουάρ και αρώματα. Ως εκ τούτου το Maserati Quattroporte Ermenegildo Zegna δεν θα μπορούσε να μην πλημμυρίζει από κομψότητα και καλαισθησία.

Μια γκρι Maserati Quattroporte Ermenegildo Zegna με μπλε φόντο

Οι λεπτές αποχρώσεις του γκρι και μπεζ σε όλο το αυτοκίνητο που καταλήγουν σε λευκόχρυσο, ο συνδυασμός δέρματος και μεταξιού από τα καθίσματα μέχρι τη λαβή του τιμονιού, οι ζάντες αλουμινίου Mercurio 20 ιντσών και ακόμη άλλες τόσες, πολύ προσεγμένες λεπτομέρειες, καθιστούν το αυτοκίνητο αυτό πραγματικό κόσμημα. Ντρέπεσαι να το οδηγήσεις βρε αδερφέ! Αν το βρεις δηλαδή γιατί 100 κομμάτια υπάρχουν όλα κι όλα.


Mercedes-Benz 300 SL BAPE (1996)

Η Συμμαχία

Τι συμβαίνει όταν ένας Γερμανός και ένας Ιάπωνας συνεργάζονται; Εκτός από τον Β' Παγκόσμιο, αυτή η συνεργασία στα τέλη των 90s απέδωσε εύφορο καρπό όταν η Mercedes-Benz ένωσε τις δυνάμεις της με την Bathing Ape ή αλλιώς BAPE. Και τι ρόλο έπαιξε το σουλτανάτο του Μπρουνέι σε αυτήν την ιστορία; Σημαντικό, αφού η πρώτη συνεργασία των δύο εταιριών προέκυψε επειδή ο σουλτάνος του Μπρουνέι έκανε παραγγελία για custom αυτοκίνητα που να είναι Mercedes αλλά να έχουν το στυλ της αγαπημένης του μάρκας ρούχων. Έτσι σχεδιάστηκαν έξι αυτοκίνητα και στάλθηκαν στο Μπρουνέι για να συμπεριληφθούν στη μαζική βασιλική συλλογή. Από ό,τι φαίνεται στο Μπρουνέι είναι ντροπή να σκάσεις στο πάρτυ και να έχεις ίδιο αυτοκίνητο με άλλους. Σαν τα φορέματα.

Mercedes-Benz 300 SL BAPE σε χρώματα παραλλαγής

Η συνεργασία όμως συνεχίστηκε και μετά από αυτή την προσωπική παραγγελία. Η AMG συνέχισε να επεξεργάζεται ένα προϊόν που το μόνο που θα διατηρούσε από τα πολύ πολύ limited edition αυτοκίνητα του σουλτάνου, ήταν το ατσάλινο αμάξωμα. Η συγκεκριμένη έκδοση αυτοκινήτου επιμελήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή υπό την επίβλεψη του διάσημου Nigo, του ιδρυτή της BAPE. Πώς καταλαβαίνει κανείς την επιρροή της BAPE; Εύκολο! Ολόκληρο το αμάξωμα λούζεται από το μοτίβο Camo που διακρίνει την ιαπωνική μάρκα.

Εδώ σου έχουμε τη διαδικασία "ενδυμασίας" μιας Mercedes BAPE. Satisfying.

Volkswagen Golf GTI Adidas (2010)

Δύναμη σε 3 λωρίδες

H γερμανική υπεροχή σε μία από τις καλύτερες εκφορές της. Η Adidas και η Volkswagen δούλεψαν μαζί για να παράξουν ένα πραγματικά όμορφο σπορ αυτοκίνητο. Το Volkswagen Golf, ένα από τα αγαπημένα αυτοκίνητα της Ευρώπης τουλάχιστον λόγω τόσο της απόδοσής του όσο και της μακροζωίας του, φόρεσε τη φόρμα του, και έγινε έτοιμο για δράση. Μας παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2010 στο Worthersee Tour tuning show στη Γερμανία.

Εσωτερικό του Volkswagen Golf GTI Adidas με κόκκινες λεπτομέρειες

Η έκδοση Adidas του Golf μηχανικά είναι πανομοιότυπη με το τυπικό αυτοκίνητο. Το logo της Adidas εμφανίζεται στα καθίσματα καθώς και στα περβάζια των παραθύρων. Αλλά, τι φωνάζει Adidas περισσότερο από την πασίγνωστη τριπλή λωρίδα; Βεβαίως και τη διαθέτει, και βρίσκεται στο σημείο των καθισμάτων. Και κάπως έτσι συνδυάζεις το καπέλο Adidas, με τη φόρμα Adidas και τα αθλητικά Adidas, και λίγο πριν μπεις στο αυτοκίνητο Adidas βγάζεις και μία φωτογραφία με slav squat και είσαι πένα!

Fiat Panda by Trussardi

Από τα αλώνια στα σαλόνια

Το Fiat Panda, ένα από τα πιό αγαπημένα αυτοκίνητα πόλης, που είναι εργονομικό και οικονομικό, που βολεύει στην οδήγηση μέσα στα στενάκια, στο παρκάρισμα, στη συντήρηση και σε πολλά άλλα πεδία, το 2019 μεταμορφώθηκε σε Premium αυτοκίνητο με την βοήθεια των σχεδιαστών της διάσημης εταιρίας μόδας Trussardi.

Σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο το Fiat Panda by Trussardi

Το συγκεκριμένη έκδοση προωθήθηκε με αυτο το υπέροχο καφετί χρώμα, που σκοπό είχε να θυμίζει αγαπημένο ιταλικό καφέ «Caffè Italiano». Το λογότυπο της Trussardi το συναντάμε να κοσμεί τις ζάντες του αυτοκινήτου, τις ζώνες ασφαλείας και το πίσω παράθυρο. Το ταμπλό και τα καθίσματα , διαθέτουν αυτές τις χαρακτηριστικές ραφές και τα σχέδια που παραπέμπουν στον διάσημο οίκο μόδας. Γενικά, φωνάζει Ιταλία!

Η Ava Max πάντως, το προτίμησε και της άρεσε τόσο πολύ η ζώνη ασφαλείας με το λογότυπο, που την μετέτρεψε σε ζώνη μέσης ! Τσέκαρε :

Δες κι αυτά