10 μουσεία μοτοσυκλέτας που πρέπει να επισκεφθείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου

7 χώρες, 10 απίστευτα μουσεία. Σημείωσε αυτά τα μέρη στον χάρτη, γκάζι κι έφυγες!

10 μουσεία μοτοσυκλέτας που πρέπει να επισκεφθείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου

Είσαι λάτρης των δίκυκλων, των μουσείων ή ακόμη καλύτερα και των δύο; Ε τότε τσέκαρε την παρακάτω λίστα με μία σειρά από εξαιρετικά μουσεία μοτοσυκλέτας ανά τον κόσμο!

1. Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας

Ωπ! Δεν το περίμενες αυτό έτσι; Ή το περίμενες; Όπως και να 'χει, είναι γεγονός: η Ελλάδα έχει το δικό της μουσείο μοτοσυκλέτας και εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας. Ξεκίνησε (όπως τα περισσότερα μουσεία) ως μια προσωπική συλλογή ιδιαίτερων μηχανών του ιδρυτή του μουσείου, Παναγιώτη Μαριόπουλου. Ο τελευταίος μπόρεσε μετά από χρόνια προσπάθειας με κρατικούς και μη φορείς, να στήσει το πρώτο ελληνικό μουσείο μοτοσυκλέτας, με μία συλλογή 100 μηχανών!

Παρκαρισμένες μοτοσυκλέτες στο εσωτερικό του Ελληνικού Μουσείου Μοτοσυκλέτας

Ο κ. Μαριόπουλος είχε ξεκινήσει από τα νιάτα του να συλλέγει μηχανές που του έκαναν εντύπωση, όσο πιο παλιές και δυσεύρετες τόσο πιο θελκτικές ήταν για εκείνον. Μάλιστα ήταν τόσο μερακλής, που όπως αναφέρει ο ίδιος στο site του μουσείου, του πήρε δύο χρόνια να ψήσει τον καρβουνιάρη που πουλούσε τις μπουκάλες υγραερίου για να του αγοράσει το τρίκυκλο, BMW R12 με το οποίο έκανε τις διανομές του. Κάθε ένα από τα μοντέλα που φιλοξενεί έχει τη δική του ιστορία: μηχανές από τη δεκαετία του '20 και μετά που, πολλές από αυτές αποτέλεσαν και βασικά μέσα μεταφοράς σε περιόδους παγκοσμίων πολέμων, αλλά και αγωνιστικά μοντέλα.

Παλιά μοτοσυκλέτα που εκτείθεται στο ελληνικό μουσείο μοτοσυκλέτας

Η ποικιλία είναι μεγάλη, σε αυτό το μουσείο θα έχεις την ευκαιρία να δεις μοτοσυκλέτες που έχουν σταματήσει να εκδίδονται εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά και συλλεκτικά κομμάτια όπως π.χ η Moto Cuzzi  GT17 χρονολογίας 1937 όπου όμοιές της υπάρχουν μόνο άλλες 1339 στον κόσμο. Impressive ha? Ο  κ.Μαριόπουλος πάντως, έχει πολλά να σου πει αν τον πετύχεις στον χώρο.

Το πιο παλιό κομμάτι της συλλογής είναι μία Indian Powerplus κατασκευασμένη το 1916, αιωνόβια γιαγιάκα δηλαδή αλλά μια χαρά διατηρείται για τα χρόνια της, ε;

Φωτογραφία μιας μοτοσυκλέτας Indian Powerplus

2. Cyprus Classic Motorcycle Museum

Και εδώ μιλάμε για μια προσωπική συλλογή με συλλέκτη τον Ανδρέα Νικολάου, ο οποίος ίδρυσε το Κλασικό Μουσείο Μοτοσυκλετών Κύπρου το 1980 με δική του πρωτοβουλία (όλα με προσωπική πρωτοβουλία τελικά γινονται, δεν υπάρχει κράτος κύριοι!)

Μοτοσυκλέτες από τη συλλογή του Μουσείου Μοτοσυκλέτας της Κύπρου

Βρίσκεται στην Παλιά Λευκωσία και περιέχει πάνω από 400 ιστορικές μοτοσυκλέτες (πλούσια συλλογή αν μη τι άλλο) χρονολογιών από 1914 έως και 1983, οι οποίες είναι διαθέσιμες για τα μάτια σου καθημερινές εργάσιμες 10:00-17:30.

Φωτογραφία από το εσωτερικό του Cyprus Classic Motorcycle Museum

Ξεχωριστά κομμάτια στη συλλογή για την ιστορία τους είναι μεταξύ άλλων: οι τρεις μοτοσυκλέτες της Αστυνομίας Κύπρου που είχαν χρησιμοποιηθεί από την Προεδρική Φρουρά για τον τότε πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, η μοτοσυκλέτα της EOKA (Εθνικής Οργάνωσης Κύπριων Αγωνιστών) την οποία χρησιμοποιούσε ο μαχητής Στυλιανός Λένας για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών, και η μοτοσυκλέτα του πρώτου πρωταθλητή αγώνων μηχανής στην Κύπρο (1970-1973) του Τουρκοκύπριου Ζέκη Ίσι.

Παλιά μοτοσυκλέτα με τη σημαία της Κύπρου

Όπως καταλαβαίνεις το μουσείο αυτό περιέχει στοιχεία πολιτισμικής κληρονομίας!

3. Εθνικό Μουσείο Μοτοσυκλετών, Ηνωμένο Βασίλειο

Μάντεψε. Και εδώ η ιστορία ξεκινάει από μια ιδιωτική επιχείρηση που ιδρύθηκε από έναν άνθρωπο - τον Roy Richards.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1984 και είχε πάνω από 350 κλασικές μηχανές. Σήμερα έχουν φτάσει τις 1000+ μηχανές πλήρως αποκατεστημένες στις αρχικές προδιαγραφές των κατασκευαστών τους. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα μουσεία μοτοσυκλετών στον κόσμο.

Φωτογραφία από τη συλλογή μοτοσυκλετών του Εθνικού Μουσείου Μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλεο

Έχει συχνές επισκέψεις, περίπου 250.000 επισκέπτες το χρόνο. Σε περίπτωση που βρεθείς ποτέ στο Birmingham για τσαϊ και συμπάθεια, να ξέρεις είναι ανοιχτό 08:30-17:30 καθημερινά, και το εισιτήριο της εισόδου κοστίζει £6,95- £8,95.

Επισκέπτες στο εσωτερικό του Εθνικού Μουσείου Μοτοσυκλετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αν λόγω περιορισμένων οικονομικών και πανδημίας δεν έχεις χρόνο, χρήμα ή και άδεια από το ΠΟΥ να πας, σου 'χουμε τη λύση:

4. Μουσείο Moto Guzzi, Ιταλία

Αν τύχει και πας μια βόλτα στη λίμνη Κόμο (για το πρωινό σου καπουτσίνο βρε αδερφέ) πετάξου λίγο παραδίπλα στο Mandello del Lario.

Σταθμευμένη μοτοσυκλέτα έξω από το Μουσέιο Moto Guzzi στην Ιταλία

Εκέι θα αντικρύσεις τα κτίρια της βιομηχανίας Moto Guzzi, η οποία στεγάζει το ομώνυμο μουσείο της. Απλό, λιτό, αλλά γοητευτικό λόγω ιστορικότητας και τοποθεσίας, περιέχει μια πλούσια αν και αυτοαναφορική συλλογή από περισσότερα από 150 εκθέματα που περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις μοτοσυκλέτες από το 1921. Θα απολάυσεις  πρωτότυπα μοντέλα, αγωνιστικά ποδήλατα μοναδικά σχέδια της εταιρίας.

Μέρος της συλλογής μοτοσυκλετών του Μουσείου Moto Guzzi της Ιταλίας

To Μουσείο Moto Guzzi δημιουργήθηκε το 1977. Και έχει ενδιαφέρον το πως προέκυψε: Μαζεύτηκαν παθιασμένοι, δημοσιογράφοι και εργαζομένοι στο εργοστάσιο και είπαν "Τι μας αρέσει; - Οι μηχανές Guzzi - Τι θα κάνουμε γι αυτό; - Μουσείο! "

Λογότυπο του Μουσείου Moto Guzzi και σταθμευμένη μοτοσυκλέτα αντίκα

Και έτσι έπραξαν. Τα ιστορικά μοντέλα Guzzi εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 1982 και αρχικά ήταν διαθέσιμες στο κοινό για μία μέρα την εβδομάδα. Μετά το 1984 όμως η εταιρία αποφάσισε να διατηρήσει το Μουσείο ανοιχτό όλες τις εργάσιμες ημέρες.

5. Μουσείο Harley-Davidson

Ε, η Harley - Davidson είναι αυτό που λεμε "ένα όνομα, μία ιστορία" και το μουσείο με αυτές τις μηχανές είναι από μόνο του μία πύλη στον χρόνο. Μιλάμε για ένα όνομα μηχανής που έχει διαμορφώσει ολόκληρη κοινότητα παγκοσμίως, οι χαρλεάδες είναι παντού, μέχρι και στο South Park.

Το μουσείο, αν και σχετικά νέο αφού λειτουργεί από το 2008, στεγάζεται σε ένα συγκρότημα τριών κτιρίων 12.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται κατά μήκος της όχθης του ποταμού Menomonee. Μέσα θα βρεις περισσότερες από 450 μοτοσυκλέτες Harley-Davidson και φυσικά όχι μόνο.

Μηχανές Harley-Davidson στερεωμένες στον τόιχο του μουσείου Harley-Davidson

Ο χώρος αυτός είναι η Disney του χαρλεά καταναλωτή αφού μπροστά του εκτός απο όλα τα μοντέλα της εταιρίας, απλώνονται και εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα με το λογότυπο της Harley-Davidson Motor Company.

Τμήμα από το εξωτερικό του Μουσείου Harely-Davidson

Θα έλεγε κανείς μια αρκετά κερδοφόρα επιχείρηση αφού εκτιμάται ότι προσελκύει 300.000 επισκέπτες ετησίως. Λοιπόν αν τύχει ποτέ και πας να δεις τον Greek Freak στο Milwaukee, κάνε μια βόλτα κι από το μουσείο της Harley! Ε, κι αν δεν τύχει, τσέκαρε εδώ :

6. Μουσείο Barber Vintage Motorsports

Θεωρείται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο μοτοσυκλέτας στις Η.Π.Α. Βρίσκεται στο Birmingham (της sweet home Alabama) και μέσα σε έναν τεράστιο εκθεσιακό χώρο στεγάζονται περισσότερες από 1.400 ανακαινισμένες μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα.

Τμήμα από το εσωτεριό του Μουσείου Barber Vintage Motorsports

Περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 900 μοτοσυκλέτες και 216 διαφορετικοί κατασκευαστές 20 χωρών, το συνιστούν. Μάλιστα κατέχει και ρεκόρ Guinness για τη μεγαλύτερη συλλογή μοτοσυκλετών στον κόσμο. Pretty impressive ha?

George Barber κρατάει την πιστοποίηση για το ρεκόρ Guinness

Η διοίκηση του μουσείου διοργανώνει ετήσια events για να προσελκύσει κόσμο. Συγκεκριμένα, κάθε Οκτώβριο το μουσείο διοργανώνει το Barber Vintage Festival, το οποίο είναι το μεγαλύτερο event με vintage μοτοσυκλέτες στη χώρα.

Μοτοσυκλετιστές στο εξωτερικό του Μουσείου Barber Vintage Motorsports

Κάθε Μάιο, φιλοξενεί το Barber Historics, ένα τριήμερο που κάνει το ίδιο, αλλά με τα αυτοκίνητα της συλλογής. Ενώ από το 2003 , συνεχίζει να διοργανώνει αγώνες Grand Prix και Superbikes. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν βολέυουν τα αεροπορικά εισιτήρια για Alabama, μπορείς να πάρεις μια ιδέα εδώ:

7.Ducati Museum, Italy

Το μουσείο της Ducati άνοιξε το 1998 και ανακαινίστηκε πλήρως το 2016, για την 90η επέτειο από την ίδρυση της Ducati. Εμπεριέχει την ιστορία των μηχανών της εταιρίας, μοτοσυκλέτες αγώνων, παγκοσμίου φήμης superbikes της αλλά και την ιστορία της MotoGP.

Τμήμα του εξωτερικού μέρους του μουσείου της Ducati στην Ιταλία

Και αυτό το μουσείο οι ιδρυτές του επέλεξαν να το τοποθετήσουν μέσα στο συγκρότημα κτιρίων του εργοστασίου Borgo Panigale της Μπολόνια. Ο συμβολισμός προφανής: εκεί μέσα βρίσκονται όλα τα "παιδιά της Ducati". Πολύ όμορφος αισθητικά χώρος με σωστό φωτισμό ώστε να αναδικνύει τις πρωταγωνίστριες μηχανές.

Μέρος της συλλογής του μουσείου της Ducati στην Ιταλία

Σε έναν τεράστιο κυρτό διάδρομο η Ducati μας επιδεικνύει την εξέλιξη των μηχανών της με την προβολή 15 μηχανών από το 1946 έως σήμερα. Επιπλέον έχει δημιουργήσει ένα προσεγμένο χρονοδιάγραμμα γεγονότων, ανθρώπων και τεχνολογικών καινοτομιών που αντιπροσωπεύουν τα ορόσημα της ιστορίας της εταιρίας από τότε που ξεκίνησε το 1926.

Μέρος της συλλογής για την εξέλιξη των μηχανών Ducati

Ο σχεδόν ένας αιώνας επιτυχίας αλλά και η πολύ σοβαρή και προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει για αυτό το μουσείο, το έκαναν να συμπεριληφθεί από το ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο εθνικό αρχείο. That is a big deal.

8. Honda Collection Hall, Ιαπωνία

Αρκετά με την "άγρια δύση", ας μεταφερθούμε στην σοφή Ανατολή όπου θα βρούμε το μουσείο της Honda. Όταν ο Soichiro Honda δημιούργησε το πρώτο του ποδήλατο το 1948, δένοντας έναν τροποποιημένο κινητήρα γεννήτριας ραδιοφώνου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα ποδήλατο για να βοηθήσει την γυναίκα του στα εβδομαδιαία ψώνια, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του πως το όνομά του θα γινόταν συνώνυμο της μοτοσυκλέτας για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ο Soichiro Honda χαμογελάει δίπλα σε μια γυναίκα

Είναι Η βιομηχανία, με ΤΑ μοντέλα. Και αυτό εδώ, είναι ΤΟ μουσείο τους. Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία μοτοσυκλετών στον κόσμο, η Honda έφτιαξε το μουσείο στην πίστα αγώνων Twin Ring Motegi.

Αεροφωτογραφία της πίστας αγώνων Twin Ring Motegi

Τριώροφο, προσεγμένο, καλαίσθητο, διαθέτει μία πλούσια συλλογή από 300 μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, αγωνιστικές μηχανές αλλά και ηλεκτρικά προϊόντα της Honda. Μπορείς μάλιστα να κάνεις και μία virtual βολτίτσα στο λινκάκι που έχουμε στο όνομα.

Μέρος της συλλογής μοτοσυκλετών του μουσείου της Honda στην Ιαπωνία

9. Μουσείο BMW, Γερμανία

Καταρχάς, μιλάμε για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα εσωτερικά και εξωτερικά. Αποτελείται από εκθεσιακούς χώρους, γέφυρες, πλατείες, αλληλοσυνδεόμενους διαδρόμους... Βρίσκεται στο Μόναχο, δίπλα από το Ολυμπιακό Πάρκο της πόλης, επειδή χτίστηκε το 1973 μετά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πώς φαίνεται από ψηλά το μουσείο της BMW στη Γερμανία

Εδώ θα έχεις την ευκαιρία να δεις 125 πρωτότυπα εκθέματα τα οποία απλώνονται σε 25 εκθεσιακούς χώρους. Περιέχει λίγο πολύ ό,τι έχει κινητήρα και το έχει παράξει η BMW, και φυσικά… μοτοσυκλέτες!

Μιλάμε για μία βιομηχανία που έχει πάνω από 90 χρόνια ιστορία. Η παραγωγή προϊόντων της είναι πολύ διευρημένη από αυτοκίνητα μέχρι αεροσκάφη και τα έχει τοποθετήσει όλα σε χρονολογική σειρά.

Οι 400.000 επισκέπτες τον χρόνο, το κατατάσσουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείς, δεν είναι και σε άλλη ήπειρο, ίσως είναι από τα πιο προσβάσιμα της λίστας.

10. Wheels Through Time

H διάταξη του μουσείου είναι κάτι περισσότερο από ένα χρονοδιάγραμμα μηχανημάτων. Είναι ολόκληρο φτιαγμένο σαν ένα παλιό αμερικάνικο γκαράζ, το μουσείο είναι κυριολεκτικά μια ουσία της αμερικανικής ιστορίας.

Από το 1969 που ο Dale Walksler ίδρυσε το μουσείο στην πόλη Glen Ellyn του Ιλινόις με μία ιδιωτική του συλλογή, το μουσείο έφτασε το 2002, να μετακομίσει στη σημερινή του θέση στην πόλη Maggie Valley της Βόρειας Καρολίνας.

Περιλαμβάνει 300 ιστορικές αμερικανικές μοτοσυκλέτες 30 εταιριών: από μηχανές αγώνων πίστας μέχρι ορειβατικές και πολεμικές. O κ. Dale έχει αφιερώσει τη ζωή του στη σύσταση και τη συντήρηση του μουσείου και είναι ένας από τους λόγους που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα των αμερικανών θαυμαστών της μηχανής και όχι μόνο.

Το μέρος μοιάζει με χολιγουντιανό σκηνικό, δες:


Όταν λοιπόν κανονίσεις τα επόμενα ταξίδια σου, άλλαξε λίγο τη διαδρομή και φρόντισε να περάσεις και από εκεί - θα δεις σίγουρα μοτοσυκλέτες που δε θα έχεις την ευκαιρία να ξαναδείς ποτέ από κοντά 💙

Δες κι αυτά