Οκ, μένουμε σπίτι! Και τώρα; Τι κάνουμε;

Ψηφιακά μαθήματα, virtual επισκέψεις σε θέατρα, μουσεία, βιβλιοθήκες και φεστιβάλ κινηματογράφου. Τι άλλο να ζητήσεις;

Οκ, μένουμε σπίτι! Και τώρα; Τι κάνουμε;

-Τι κακό ήταν αυτό που μας βρήκε ρε φίλε;
-Εννοείς η πανδημία; Ναι, ό,τι χειρότερο.
-Η πανδημία και... η καραντίνα. Πώς θα τη βγάλουμε τόσο καιρό σπίτι, τι θα κάνουμε; Θα αποτρελαθούμε!
-Άραξε. Υπάρχουν εναλλακτικές.

Υπάρχουν ναι. Προτεραιότητά μας αυτές τις μέρες είναι το "cocooning" (κλείνομαι σπίτι μου, στο "κουκούλι" μου). Τώρα που και οι boomers ήρθαν σε επαφή με τον όρο, μπορούμε να δούμε πώς να το κάνουμε.

Από το να κάνεις γενική, να ξεφορτώσεις την περίφημη (δόλια) καρέκλα που πετάς καθημερινά χρησιμοποιημένα ρούχα και αξεσουάρ, μέχρι να μάθεις να χορεύεις ζούμπα από βιντεάκια στο youtube, η καραντίνα θα σε κάνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να είσαι σε κάποια εγρήγορση.

Την τελευταία δεκαετία έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές τη φράση "η κρίση φέρνει ευκαιρίες". Ευκαιρία λοιπόν να διαβάσεις εκείνα τα βιβλία που σου έκαναν δώρο στη γιορτή σου και ανυπομονούσες να διαβάσεις αλλά δεν μπόρεσες γιατί, ξέρεις, καθημερινότητα, υποχρεώσεις μπλα μπλα μπλα.

Για σένα που δεν ήσουν πάντα βιβλιοφάγος.

Θα προτείναμε αυτά τα βιβλία να μην είναι "Η Πανούκλα", Ο "Έρωτας στα χρόνια της Χολέρας" ή τα "Εκατό χρόνια μοναξιάς", ας πούμε. No offense στους γίγαντες-συγγραφείς. Αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά ίσως κάποια άλλη στιγμή καλύτερα.

Προτίμησε αστυνομικά, νουάρ, άρλεκιν, κομιξ, ποίηση (όχι Πόε και Καρυωτάκη) και απόφυγε επιτάφιους, διατριβές σε ηπειρώτικα μοιρολόγια και παντός είδους κείμενα με ας πούμε "μαύρη κατάρα" θέμα. Κι αν δεν έχεις διαθέσιμο σε έντυπη μορφή αυτό που θες καιρό να διαβάσεις, μη σκας. Ειδικά τώρα κυκλοφορούν πάρα πολλά sites με δωρεάν online βιβλία αλλά και με audio books, ώστε να μη χρειάζεται καν να διαβάζεις! Ορίστε μερικές από τις επιλογές σου:

1. Open Culture/ Bibliomania/ PlanetBook ξενόγλωσσα αλλά free!

2. Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της ΕΒΕ/ Ανοικτή Βιβλιοθήκη

3. Άκουσε ένα βιβλίο”– 30 κλασικά λογοτεχνικά έργα (audio-books)

Στερνή μου γνώση.


"Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή", έλεγε ο Ουγκώ. Αν λοιπόν νιώθεις τόσο περιορισμένος/η στο σπίτι σου, "άνοιξε κι εσυ το δικό σου σχολείο". Εμπλούτισε τις γνώσεις σου ντε. Πού; Παντού!

Σκέψου, ίσως να είναι καλή η περίοδος να ξεκινήσεις να μαθαίνεις σιγά σιγά (χρόνο έχουμε) εκείνη τη γλώσσα που τόσο πολύ σου αρέσει. Μπορείς να ξεκινήσεις με φροντιστηριακά εισαγωγικά videos που είναι αναρτημένα δωρεάν στο διαδίκτυο, αλλά και μέσω της Duolingo , της πλατφόρμας που σου δίνει την δυνατότητα να μάθεις την γλώσσα που θες, δωρεάν!

Ίσως πάλι, να είσαι από εκείνες/εκείνους που νομίζουν ότι το Γιβραλταρ είναι (μόνο) παραλιακό μπαράκι στο Σούνιο. Δεν κρίνουμε. Αλλά αν θες να βρεις έναν τρόπο να βελτιώσεις τις γεωγραφικές σου γνώσεις εδώ είσαι.

Κι αν δεν σου φτάνουν τα πτυχία και τα διπλώματα που έχεις... Δεν έχεις; Θες; Αν ναι, λοιπόν το Coursera είναι ο ιστότοπός σου. Περιέχει άπειρα MOOC’s (Massive - Open Online Courses) για πολλούς τομείς. Εσύ απλά ορίζεις την ειδικότητα που σε ενδιαφέρει και επιλέγεις μεταξύ πολλών online courses από πανεπιστήμια των Η.Π.Α και της Ευρώπης. Σου δίνουν και πιστοποίηση, αμέ. Επίσης δωρεάν!

Πάμε θέατρο ή σινεμά;

Πηγές για να δεις καλές ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, stand up comedies και πολλά άλλα, υπάρχουν. Είναι γνωστές και εγγυημένες. Από το Netflix και την ΗΒΟ έως και το πιο πρόσφατο Cinobo, ξέρεις ότι μπορείς να βρεις αυτό που θες να δεις, και θα είναι καλό.

Η καραντίνα όμως δεν πτόησε πολλούς διοργανωτές μεγάλων φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Κανών, Βερολίνου κ.α.) τα οποία αναστάλθηκαν λόγω της κατάστασης παγκοσμίως, να δημιουργήσουν ένα online φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Το My Darling Quarantine, που σκοπό έχει εκτός από την προβολή των ταινιών, και την συλλογή χρημάτων που θα διατίθενται για την αντιμετώπιση του Covid-19. Κάθε εβδομάδα θα αναρτάται στο site το πρόγραμμα των προβολών, οπότε συντονίσου! 'Η μπες στο Θέατρο Τέχνης που δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των παραστάσεων μέσω Internet!

Το ίδιο κάνει και το Εθνικό Θέατρο για παραστάσεις για τους σπόρους σας, τα μικρά αυτά ανθρωπάκια που έχετε σπίτι και το γεμίζουν φωνές και legos; Ααααυτά, ναι ;)

Και μην ξεχνάς τα Comedy Rides της Hellas Direct! Μιας και δεν έχει και παραστάσεις stand up comedy αυτές τις μέρες, μπορείς να δεις τους αγαπημένους σου κωμικούς, βόλτα με τους δικούς μας: Άλκηστις και Blink Mike:

Γιατί, δεν ξέρουμε αν συμφωνείς, η Οδική ασφάλεια και η σωστή οδηγική συμπεριφορά μπορούν να έχουν την αστεία τους πλευρά ;)

Μην ετοιμάσεις βαλίτσες, το 'χουμε!

Όσοι και όσες ακυρώσατε ταξίδια -  πολύ λυπούμαστε γι αυτό - και είχατε καημό να πάτε να δείτε τα πιο φανταστικά μουσεία, υπάρχει και για εσάς λύση. Όχι, δεν έχει εφευρεθεί ακόμα η τηλεμεταφορά (μάλλον). Αλλά, λόγω των δύσκολων ημερών, πολλά από τα πιο σημαντικά μουσεία παγκοσμίως έχουν αναρτήσει το υλικό τους στο Internet. Μια γλυκιά παρηγοριά αυτές τις ώρες γεμάτες πίεση και άγχος.

Ενδεικτικά διαλέξαμε κάποια εδώ:

1. Guggenheim Museum / New York

2. Musée d’Orsay, Paris  

3. National Museum of Anthropology, Mexico City

Και η Google μέσω της υπηρεσίας της Google Arts & Culture σου δίνει τη δυνατότητα από το να ρίξεις μια ματιά στο ημερολόγιο της Frida Kahlo μέχρι να κάνεις την εικονική σου βόλτα θαυμάζοντας τους καθεδρικούς ναούς του Μιλάνο. Εκμεταλλεύσου το και σίγουρα δεν θα πάει χαμένος ο χρόνος σου!

Τέλος, για τους λάτρεις της μουσικής, πέρα από το Spotify βεβαίως βεβαίως, ανακαλύψαμε ένα εργαλείο που πολύ μας έχει ενθουσιάσει. Λέγεται Radio Garden και μέσω αυτού μπορείς να επισκεφτείς κάθε ραδιοφωνικό σταθμό που παίζει τώρα σε όλον τον κόσμο! Μεγάλο ουάου. Από την Μπαρανκίγια μέχρι την Τζακάρτα συντονίζεσαι μεσ' τη στιγμή με τον σταθμό που θες!

Τελικά, όπως κατάλαβες η καραντίνα θα σε βάλει στη διαδικασία να ψαχτείς σε όλα τα επίπεδα (βαθύ). Το πώς να δουλεύεις από το σπίτι είναι μόνο η αρχή. Δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει η ζωή στο σπίτι. Όπως όμως έχει πολύ σωστά πει ο Φεντερίκο Φελίνι: "Εμπειρία είναι αυτό που παίρνεις όσο ψάχνεις για κάτι άλλο."

Keep searching. Stay safe.

Δες κι αυτά